Köcsög


     Tulajdonképpen a köcsög a legközönségesebb edényforma, igen széleskörű alkalmazhatósággal.
Készülhet mázzal vagy anélkül, tűzálló agyagból (fazekas keze által) vagy nem tűzálló alapanyagból (ekkor korsós- vagy tálasmester műhelyéből kerül ki).
Maga a szó sokáig nem volt általánosan ismert, csak azokon a területeken használták, amelyek török hódoltság alá tartoztak (és persze akkoriban még egyértelmű volt a jelentése).

     Nem véletlen, hogy oly népszerű (volt) a gazdasszonyok között, mert a tej könnyen feladja benne a tejszínt/tejfölt, és hűvös marad. Tehéntartó háznál ma is gyakran látni kerítésen, köcsögfán száradni az elmosott edényt.

A néphit szerint a tejet gyakran rontják meg boszorkányok, ezért a köcsögre rontás elleni varázsjelet szokás tenni.

     Ne tévesszük össze a köcsögöt a bokállyal!
A bokály boros edény, és a szobában a helye, mint dísz, míg a köcsög a konyhában, kamrában, pincében szolgál, üresen pedig a kerítés vagy köcsögfa a lakhelye.
Hagyományosan nem tartozik hozzá tető.

A közhiedelemmel ellentétben, a tej nem zacskóban vagy dobozban terem, hanem egy arra kiválóan alkalmas jószágból jön elő. Ezt az említett állatféleség nem tekinti lopásnak.


Azért kezdtem el köcsögöt készíteni magam is, mert egyre többen fogyasztanak az utóbbi időben igazi, nem bolti tejet. Az igazi tej pedig sokkal jobban érzi magát ilyen edényben, mint dobozban vagy zacskóban.

Két méretben készül, a kicsi kb. 1.5, a nagy kb. 2.5 literes.
A Kassza oldalon a Megjegyzés rovatba írja be, hogy milyen színben szeretné, vagy hagyja üresen, ha ránk bízza!

Készleten

Portéka neve Ár Mennyiség
Köcsög - kicsi
3 800,00 Ft
Köcsög - nagy
4 800,00 Ft
Fedő köcsögre
1 500,00 Ft

Pillanat türelmet kérek...

vagy
vagy