Persze ha én erre azt válaszolnám, amit gondolok, akkor a végén még az orromra koppinthatnának, úgyhogy inkább egymás mellé állítottam a margarin- és a vajgyártás általános lépéseit:

Margarin

-   alapanyag: növényi zsírok és olajok

-   ezeket sajtolással, majd szerves oldószerek segítségével nyerik ki

-   alapanyag finomítása - pl. dezodorálás (=szagtalanítás, alatta transz-zsírok keletkeznek)

-   keményítés hidrogénezéssel (ma már állítólag nem igen alkalmazzák)

-   átészteresítés (itt is kártékony zsírok keletkeznek, bár ez a folyamat nem mindig szükséges)

-   diacetilt adnak hozzá a vajíz elérése céljából (koncentráltan súlyosan mérgező)

-   csomagolás
Vaj

-   alapanyag: tejszín

-   hűtik, hogy majd gyorsabb legyen a köpülés

-   köpülés (a folyamatos lötyögéstől a tejszín zsírtartalma különválik)

-   az így különvált vajat átgyúrják

-   majd csomagolják



-   Igen ám - mondhatnánk - de a margarinnak megvan az az előnye, hogy (hasonlóan a műanyaghoz) nem nagyon romlik meg!
-   Cserébe viszont a vajból készíthetünk biodízelt. Egy tudósokból álló csapat legalábbis így tett egy vajszobor-kiállítás után megmaradt sok száz kilónyi avasodó vajjal.
A teljes sztori itt.

Nemrég írtam egy többrészes sorozatot, amiben sok vajas rejtélynek és érdekességnek a végére járok, pl. ennek a biodízeles sztorinak, meg a margarin eredetének, ami egész a krími háborúig nyúlik vissza, stb.
A sorozatot újra elérhetővé tettem itt.


     De vissza a témához.
Nincs veszve minden akkor se, ha megavasodott a vajunk.
Tartóedénnyel együtt egy fazék vízbe állítva kifőzzük, a habját leszedjük és mint olvasztott vajat használhatjuk fel sütéshez. Tejjel pedig fel is javíthatjuk.
Sőt, vajat házilag is készíthetünk, nem is akármilyet. A sorozatban írtam is erről:


Aki még nem kóstolta, fogalma sincs, mit hagyott ki a házi vajjal.

És végül ahogy ígértem:

az "Ötperces tárkonyos-petrezselymes vaj" receptje:

Hozzávalók (4 személyre):
10 dkg vaj
2 szál nagyon apróra vágott petrezselyem
1 ek szárított tárkony

2 kk mustár
1/3 citrom leve

Elkészítése rendkívül egyszerű:
A vajat habosra keverjük, majd a keverést folytatva hozzáadjuk a többi összetevőt, és kihűtjük. Ennyi.

Akit pedig érdekel a sorozat, amiből mindezt szemezgettem, kattintson ide.
Vagy bármelyik linkre az eddigiek közül. :)