Most, hogy már láttuk, melyik csíra mire jó, lépjünk a tettek mezejére!

A csíráztatás nem a 21. századi ember találmánya, szinte minden kor és civilizáció bölcseitől találunk olyan feljegyzést, amiben kifejezetten ajánlják az étkezések kiegészítését csíranövényekkel.
Arról már kevesebb írás született, hogy hogyan is tudunk hatékonyan és gyorsan csíráztatni.

Hogy néz ki a dolog a természetben?

Jön a szántóvető, elveti a magot, húz rá egy kis földet, és ott hagyja.
Jön aztán a magra talajmenti fagytól kezdve szárazságon át tűző napig minden, a végén mégis kicsírázik.

Nekünk sem kell tehát "túllihegni" a dolgot.

Mindössze 3 feltételnek kell teljesülni a csírázáshoz, ezek viszont létfontosságúak:
az oxigén jelenléte, megfelelő (nem túl alacsony és nem túl magas) nedvességtartalom és hőmérséklet.

Általában 4 féle módon szoktunk csíráztatni:

1., Nedves vászon vagy vatta

A magok többsége kicsírázik, természetes anyag veszi körül őket, ez a módszer olcsó (igazából semmibe nem kerül) és egyszerű. Annyi a hátránya, hogy sokat kell vele foglalkozni, mert hamar kiszárad.


2., Emeletes műanyag "csivitál"

Előnye ennek is van: olcsó.

Hátránya annál több: Először is a magok pont úgy érzik benne magukat, mint mi, emberek, a nejlonkombinéban.
Egy élő organizmust bezárni egy műanyag ládába? Na ne!

A magnak alig van oxigénje benne, hiszen egy zárt dobozban van.
A másik probléma a páratartalom. Illetve annak hiánya. Mindössze pár korty víz lötyög az alján, ezért a magok (bízva a túlélésben) 10-20 cm-es gyökereket eresztenek, amire nekünk semmi szükségünk sincs.

Kerámiából 2-féle kapható:


3., Lapos csíráztató tál

Ez amolyan lapostányér-szerű, 3 cm magas egyenes fallal, néhány lukkal az alján.
Óriási lépés az előzőhöz képest, mert természetes anyagból van és nem áll meg benne a víz, hanem párás levegőt biztosít a magnak.
Hátránya, hogy sokat kell vele foglalkozni, mert
a) ha nem fedik le, vagy nem tesznek többet egymásra, akkor kiszárad,
b) általában igen sokáig tart, mire kifolyik az alján a víz.


4., Gömbolyű falú csíratál

Ilyet készít az egyik konkurrensünk, és meg kell hogy mondjam, nem tudok belekötni, mert ez a csíratál jó. Látszik, hogy a gömbölyű fal "zárójelbe teszi" a magokat (___), így sokáig megmarad benne a csírázáshoz szükséges mikroklíma.


És persze van végül a Váry-féle

Én jó sok lyukkal készítem, ami meglehetősen munkaigényes, de Neked így sokkal kevesebbet kell bajlódni az öblítővízzel, mert az hamar kifolyik.
A magok nem száradnak ki idő előtt, mert kellően vastag a fala, ami sok nedvességet tud magába szívni és egész nap tartja a megfelelő páratartalmat.

És a jó kezelhetőségen kívül itt is alkalmazom azt a különleges felületi kialakítást, ami bársonyfényűvé teszi a külsejét. Már ha valakinek fontos az esztétikum.

Ráadásul holnap éjfélig minden csíratálhoz adok egy adag magot, hogy máris elkezdhess csíráztatni.
Sőt, ha 3 csíratálat rendelsz, ahhoz pedig egy negyedik jár most ajándékba.
Mindez persze már csak holnap, vasárnap (2014. márc. 2.) éjfélig, utána vége!
Itt tudsz rendelni.


Amit még mindenképp érdemes tudni:

A csíráztatás folyamán óhatatlanul keletkezhet penész is. A penészgombáktól legegyszerűbben úgy szabadulhatunk meg, ha időnként egyszerűen megsütjük a csíratálat a sütőben. ilyenkor ráadásul a lyukakba ékelődött gyököcske-maradványok is kiporladnak, így nem kell azok kipiszkálásával bajlódni.

Jó csíráztatást, és ne feledd, holnap éjfélig még él akedvezmény.

Klikk ide, nehogy lemaradj róla!