Vajtartó







A Váry féle "vizes" vajtartó születését is leírom kicsit lejjebb, de előbb arról, hogy

Hogyan használjuk?

Vjatartó belsejeA szobahőmérsékletű vajat helyezze a belső edénykébe (vagyis a csőbe) úgy, hogy a falához tapadjon, de
1-2 lyuk maradjon szabadon az alján.
A nagyobbik, hasas edényt töltse meg csapvízzel, majd a fejjel lefelé fordított, immár vajat tartalmazó belső részt merítse bele.
Vjatartó belsejeA felesleges víz kicsurgása után már teheti is az asztalra.

Amikor pedig kenni akar szeretteinek egy ízletes vajas kenyeret, nem kell mást tennie, mint kiemelni a belső részt és felfelé fordítva maga elé állítani és csak kenni és kenni.
A benne lévő vaj bármennyi ideig megőrzi frissességét és mindvégig jól kenhető marad.

Sose tegye hűtőszekrénybe!
Miért is?
Hűtőbe azért tesszük a vajat, hogy az avasodási folyamat (ami tulajdonképpen oxidáció) lelassuljon. Viszont, mivel a vajtartóban víz alá kerül a vaj, az oxidáció nem lelassul, hanem megáll.
Így aztán teljesen fölösleges, hogy a hűtőben fagyasszuk kőkeményre a vajat.
Most pedig arról, hogy


Hogyan született a vajtartó?

     Ez már nem ma volt, úgy 12-13 éve történhetett. Már a legkisebb gyerekünk is iskolás volt.
Akinek van 4 gyereke, annak még fogalma sincs arról, hogy milyen fárasztó dolgunk volt a feleségemmel csemetéink "kezelése" tekintetében. Talán csak akkor tudhatná, ha ez a négy lett volna az övé.

Az esti lefekvéskor két szabály volt:
1.: táskákat bepakolni,
2.: mindenki készítse el a tízóraiját.

Nos, általában a kettőből három nem teljesült: se bepakolt táska, se elkészített tízórai, ráadásul rendszerint az utolsó határidő után ébredtek 10 perccel.
Ilyenkor következett, hogy "Papa, lécci csináld meg a tízórait!". Én ezt általában meg is tettem (persze fenntartva atyai méltóságomat, szigorú tekintettel és mogorván).
Közben feleségem fáradhatatlanul bizonygatta, hogy "az a nadrág nem gagyi" és "a pulcsi is jó lesz még az idén", stb.
Vjatartó belseje     Én pedig szeleteltem a kenyeret és kentem rá a vajat.
Azazhogy csak kentem volna, mert a vaj, az ő keménységét illetően, teljesen megegyezett a Flóra nevű mosószappan keménységével, ami ez utóbbinál előny.

Vjatartó belsejeElőször arra gondoltam, hogy elöl hagyom a vajat este, hogy másnap reggel kenhető legyen, de akkor megavasodik.
Ezek fényében két járhatatlan út állt előttem: az egyik, hogy mégiscsak megcsináltatom lefekvés előtt a tízórait ezekkel az elvetemültekkel. Ennek képtelenségét bárki azonnal beláthatja.
A másik lehetőség a margarin lett volna. Mármost ha én meg akartam volna mérgezni a gyerekeimet, akkor inkább a gombát választanám, az legalább finom.

Vjatartó belseje     E tarthatatlan állapot megoldására fejlesztettem ki a vizes vajtartót, amiben nem tud megavasodni a vaj és puhán kenhető marad.

Még egy belső információ ehhez:
a gyerekek nem tudtak semmiféle jogos kritikát mondani, de fix meggyőződésük, hogy
"a papa lustaságból találta fel".


     Mindez még a múlt évezredben, 1999-ben történt.
A vajtartó sikerét mutatja, hogy azóta számos kolléga próbálta az ötletet lemásolni és ma már jó páran készítenek is vizes vajtartót.
Csak abban reménykedem, hogy a kínaiak nem fogják lekoppintani, mert ők valószínűleg jól meg is tudnák csinálni...


Vajkalap


     Nagyon egyszerűen kezelhető praktikus eszköz a rendszeres használat szolgálatában. A vajat megóvja a legyektől, rovaroktól, enyhén hűti. .
vajkalap1

vajkalap2
Használata:
Első lépésként töltsünk vizet a fölső részbe.



Tegyük a peremes tányérba a kibontott vajat.
A terrakotta hamarosan teljesen átnedvesedik és elindul a felületi párolgás, így optimális esetben 7 fokkal hidegebb van alatta, mint a környezetében.


vajkalap1


Vajtartórendelést már csak
januári határidővel tudunk vállalni!

Készleten

Portéka neve Ár Mennyiség
Vajtartó
6 700,00 Ft
Vajtartó felirat nélkül
4 900,00 Ft
Alátét
1 900,00 Ft
Vajkalap tányérral
3 700,00 Ft

Pillanat türelmet kérek...